tisdag 29 juli 2014

Just do it

Äntligen en ledig dag mellan jobbdagarna och i den tropiska värmen. Jag vet att många säger att man inte ska klaga, men jag tycker faktiskt inte om sommaren. Det är för varmt, allt vad rutin heter försvinner och hemmet förfaller. Det positiva är i och för sig solljuset, min hy har aldrig mått bättre! Men den här tropiska värmen passar mig inte helt enkelt. Runt 17 grader är optimalt, över 22 känner jag mig som en delfin med blåshål för vatten (läs svett) över hela kroppen. Inte ens absolut torr funkar. I alla fall, så passade jag på att träna ordentligt enligt upplagt schema. Passet i simhallen var absolut bäst, eftersom att vattnet var riktigt kallt och skönt. Sen invigde jag nya träningskläder på gymmet med ett långt arm/axel/bröstpass. Nya träningskläder är en riktig motivationsboost! (så även måttband och våg)

      










 Jag lagade faktiskt mat också. Det har varit drygt i värmen att stå vid spisen, så det har blivit mycket knäcke och soyghurt till middag. Men som sagt, revbensspjäll med hemgjord glace, polenta och en fräsch sallad toppad med en mjölkfri cremefraich sås med örter och honung, och till efterrätt blev det en kladdkaka. Robert blev glad när han kom hem från jobbet i alla fall!

Har ni provat polenta? Det är riktigt gott, men svårt att förklara... man gör det av finmalet majsgryn och det blir som en pudding. Jag brukar ha gröna oliver och fetaost i, och den går att äta både kall eller stekt och varm. jag delar med mig av receptet!

Du behöver:
En brödform
En gryta
Polentagryn, 4 dl
Vatten, 1 l
Grönsaksbuljong, 1 tärning
Chiliflingor av torkad chili, 1-2 tsk
Salt, 1-2 krm
Olja, 1-2 msk
Fetaost, 1 paket
Oliver, ca 20-25 st (beroende på storlek)

Skiva oliverna och tärna fetaosten. Koka upp vattnet med kryddorna och oljan, häll i polentagrynen när vattnet kokar och vrid ner temperaturen (från 6 till 3-4) och RÖR! Hela tiden! dra ner värmen ytterligare efter en minut (till 1:an) och slå ev i en dl vatten till. låt det puttra lite i ca 2 min. Ta grytan från spisen och häll i oliverna, rör om och häll i fetaosten, rör om. Lägg upp "gröten" i brödformen med en gång och låt sedan polentan svalna innan du ställer in den i kylen för att stelna lite. Jag brukar låta den står ca 2h innan vi ska äta den. Sedan stjälper du upp den på en skärbräda och skivar i den tjocklek du vill ha. Vill du steka skivorna kan du göra det i lite olja, men det skvätter och osten smälter lite. Den är minst lika god kall, och du slipper det extra fettet!








måndag 28 juli 2014

Husmåleri (Dockskåpsprojekt del 2)

Att köpa riktigt fasadfärg till dockskåp är tydligen inte det vanligaste, men är man tvungen så är man! Dockskåpet jag håller på att göra i ordning var från början målad med en "slamfärg" gjord på vatten, mjöl och mineraler. Den såg ut som en faluröd färg, men hade alltså mycket sämre kvalitet. Därför bestämde jag mig för att måla fasaden med riktigt husfärg, eftersom att resultatet skulle bli mycket bättre än med akryl, hobbyfärg eller någon annan dekorationsfärg. Mannen i butiken blev förbryllad först, men när jag berättade att det inte var ett vanligt dockskåp utan ett 150 år gammalt handgjort med rum på nästan ½kvm så förstod han. Nästa problem var ju dock storleken på burkarna... Till slut hittade vi en tvålitersburk och den fick duga! Jag fick till och med rabatt!

Efter att alla vita detaljer var målade för sig, taket fixat och fasaden tvättad, så målade jag huset rött. Resultatet blev kalasbra, och när alla fönsterkarmar och dörrar satts tillbaks så ser det riktigt fräscht ut!
Nästa steg blir arbete på insidan! 





onsdag 2 juli 2014

Dockskåpsprojekt del 1

Efter att mamma och syskonen flyttat "hemifrån", eller tja, från vårt barndomshem, så blev det en stor möbel över. Nämligen ett dockskåp från sekelskiftet som tidigare stått hos min mormor, sedan hos mamma och nu hos mig och R. Det är alltså rätt gammalt, lite slitet och behöver lite kärlek. Vad bättre att hitta på en regnig sommar än att renovera dockskåpet helt enkelt?

Jag bestämde mig för att börja med utsidan, fönsterna och fasaden. Därför har jag plockat ner alla fönsterramar och målat om dem. Nästa steg är att skrubba och måla fasad och tak och de vita delar på huset som inte går att ta loss.

Jag vet inte ännu hur jag ska inreda, kanske behålla det "1900"- tal på insidan också, eller göra det med gamla fina tapeter men modernare inredning, som om någon faktiskt haft det som renoveringsobjekt. Mmm, tåls att tänkas på minsann!