lördag 2 augusti 2014

Recept v. 32

Här följer ett par snabba recept som jag använder till veckans middagar kommande vecka. Jag anger sällan exakta mått, eftersom att jag gärna "höftar" själv i köket. Var inte rädda för att prova!

Lax i ugn med rotsaker
- två personer + 1 matlåda

tre laxfiléer
morötter
palsternacka
purjolök (om man vill, jag hoppar över detta och ersätter med lite lökpulver eller inget alls)
grönsaksbuljong (lyxa till det med en hummerfond så har du en perfekt bjudrätt!)
iMat (detta är soyagrädde, men vanlig grädde funkar bra)
salt, peppar, örter
potatis
olja

Riv morötter, palsternacka och strimla purjolöken. Fräs snabbt i en panna i lite olja med lite salt och svartpeppar (då blir rotsakerna söta och goda). Lägg i bottnen på en ugnsfast form. Smula grönsaksbuljong över. Lägg laxfiléerna på en skärbräda, salta, peppra och strö lite örter över. Jag brukar ta örtblandningen "örtagård" (klassiska svenska örter och kryddor, inga tillsattser). Lägg den kryddade fisken över rotfrukterna, häll i iMat och ställ in i ugnen på 225* tills laxen är klar och rotsakerna mjuka. Servera med kokt potatis!
Tips! köp laxfiléer när de är billiga, det är toppen att ha i frysen! 

Hemgjorda köttbullar
- köp billig nötfärs eller blandfärs och frys in. Ta fram när du ska göra dina köttbullar, och gör då många, de går ju att frysa!

ca 1 kg färs
1 ägg
8 msk ströbröd
2 dl havremjölk( eller vanlig mjölk)
salt, peppar
basilika, färsk och torkad
gul lök eller lökpulver

blanda ströbröd och mjölk och låt svälla lite. Blanda köttfärs, ägg, kryddor och hackad basilika och ev. lök. Blanda i mjölken och ströbrödet och blanda smeten väl. rulla köttbullarna till den storlek du vill ha och stek i smör för godast smak! frys in de köttbullar som blir över och så har du nyttiga, hemgjorda köttbullar hemma utan tillsatser!


Fläskytterfilé i ugn med ris och stekta grönsaker
- eller vilken annan finare köttbit som finns över i frysen.

fläskytterfilé
soya
olja
vitlök
salt, peppar
"franska örter" (kryddblandning utan tillsatser)
ris
grönsaker att steka, lite vad man har hemma eller vill köpa.

blanda olja, soya, pressad vitlök salt, peppar och franska örter i en plastpåse och lägg i köttet. Låt köttet ligga i påsen i ca 1 timme, men inte i kylen eftersom att köttet ska vara rumstempererat när det tillagas.
bryn köttbiten i smör i en panna, men bara så att det får fin yta. gör färdigt i ugnen!
jag väljer sparris, sugarsnap peas och gul paprika att strimla/skiva i rätt stora bitar. fräs på i en ordentligt het panna i lite olja. de ska få lite färg men behålla sin krispighet!
servera med nykokt, fluffigt ris och lite soya!


Kebabspett till stekt ris med grönsaker

nöt eller lammfärs
paprikapulver
kajenpeppar
pressad vitlök
finhackad gul lök
hackad färsk mynta
svartpeppar, salt

blanda kryddor och köttfärs och "kläm upp" på grillpinnar i trä. koka riset och skär upp de grönsaker du vill använda. Paprika i olika färger, lök för den som gillar det,  stek riset och grönsakerna i lite olja. stek även spetten i lite olja eller smör. Servera kanske med en kall yoghurtsås eller cream fraisch!





Inga kommentarer:

Skicka en kommentar