söndag 14 juni 2015

Två recept

Klassisk sommarmat för mig är primörer, örter och ett gott protein så som fisk, kyckling eller kött. Kan man laga det utomhus är det naturligtvis både godare och lyxigare, men eftersom att vi inte riktigt har löst den där biten med grillning på vårt nya ställe så får vi vackert laga det inomhus. Ett bra alternativ till utomhusgrill är i så fall att använda en grillpanna i gjutjärn!

Serranolindad Pangasius med ugnsrostad potatis & primörer 
En superenkel men lyxig rätt för den som gillar fisk! Pangasius är en härligt mjäll och smörig vit fisk som är god att panera. Vill man inte alltid panera den så är detta ett superbra alternativ. Jag saltar och pepprar fisken och strör torkade örter över den innan jag viker ihop den "tre gånger" till ett paket. Jag slår in den i serranoskinka, ca 3 skivor per fiskbit. sen bryner jag den i en panna med smör. potatisen skrubbar jag och skär i lika stora bitar, på med olivolja, flingsalt och timjan och rosta i ugnen. Det samma gäller primörerna (i detta fallet späda morötter). Fisken får gå klart i ugnen tillsammans med potatisarna och morötterna den sista stunden. En god örtcréme-fraish eller en smörsky till gör pricken över i:et!
Tips - använd inte färdigsmaksatt créme fraish, utan välj naturell och krydda den med det du vill! Det tar ingen extra tid och du slipper onödiga tillsatser!




Fläskkarré med "dryrub" till ugnsrostad potatis & primörer
Tillbehören till denna rätt är samma som till fisken, men morötterna är utbytta mot sparris. Tillagningen är den samma. Såsen här är en bearnais (enklare att svänga ihop än du tror...!) men örtcréme-fraish eller en hemgjord majonäs med örterpassar lika bra!
Köttet har jag inte marinerat, men jag har masserat in en dryrub vilket egentligen bara innebär torra kryddor. Salt, peppar, paprikapuler, torkade örter och lite cayen blandas tillsammans i en skål. Sen håller jag bara blandningen över köttet och masserar in kryddorna på båda sidorna. Sen ska det ner i en het grillpanna med smör! Tänk på att inte låta köttet koka för då blir det segt. Fläsk kan dessutom ätas när det är aningen rosa, bara innertemperaturen är 80-85 grader på en karréskiva!
Tips - Kolla Icas hemsida för bra guide till köttemperatur!
http://www.ica.se/buffe/artikel/innertemperatur/#flask

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar