Eftersom att jag har IBS så har jag extra koll på vad jag stoppar i mig, och undviker t.ex. lök. Lök är vanligt att man har problem med om magen krånglar, eftersom att det är ganska krävande för magen att bryta ner. Jag har dessutom haft problem med tomat och röd paprika. Dietisten antar att det är på grund av färgämnet eller syran i tomaten. Därför använder jag inte passerad eller krossad tomat i förpackning för att det är så "koncentrerad" tomat, utan jag kokar all min tomatsås själv. Det är kalasenkelt och så gott! Jag slipper dessutom konserveringsmedel och andra tillsatser vilket ju säger sig självt är bättre!
Till min gryta använde jag:
Korvgryta med tre sorters paprika
ca 4 pers
1/3 falukorv
ca 6 tomater
ca 2-3 dl vatten
basilika, både färsk och torkad
buljong, använd kött, eller grönsaksbuljong
lite fond
salt
en liten bit röd chilipeppar, finhackad
en skvätt ketchup eller tomatpuré
farinsocker
1/2 gul paprika
1/2 grön paprika
1/3 röd paprika
olivolja
Skär tomaterna i centimeterstora bitar och lägg i en gryta tillsammans med vattnet och lite olivolja, buljong, salt, basilika och farinsocker. Låt koka ihop till en god tomatsås och smaka av med mer kryddor, fond och ev. lite ketchup/tomatpuré. under tiden tomatsåsen kokar ihop, skär korven i "stavar" som till en korvstroganoff och skär paprikan i lagom stora bitar. När tomatsåsen kokat ihop (tomatbitarna kokt sönder) och smaken är bra häll i korv och paprika och låt puttra på svag värme i ca 10 min. Korven ska bli genomvarm, men paprikan ska fortfarande ha lite "krisp". Servera till ris av valfri sort.
Ristips! Läs på förpackningen och koka bara så mycket som portionerna anvisar. Det behövs inte så förskräckligt mycket kolhydrater som vi ibland stoppar i oss, speciellt inte om du har IBS. Om du som jag har en väldigt snabb mage och är känslig mot fibrer välj då t.ex. jasminris. Har du en snabb mage kan du i stället välja fullkornsris, det blir lika gott vilket som!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar