söndag 13 september 2015

Matinspiration och veckomeny

Som jag skrev innan så är det två "choch-veckor" som tar sin början i morgon till frukost. Precis som den gångna veckan så är det inget socker, men nu tar jag även bort nästan alla kolhydratkällor. Vad menar jag med "inget socker" då? Jo, enkelt börjat så är ju allt godis, kakor, sötsaker och liknande strukna från handlarlistan denna veckan. men även sånna där saker man kanske inte tänker på, sånt som går av bara farten. Det kan t.ex. vara ketchup, senap, den där lilla nypan socker eller honung i smoothien, sötad yoghurt, sötad dricka eller myslin till mellanmålet. Nästan alla "färdiga" produkter vi köper i affären (som faller under kategirin av de jag nämnt ovan) innehåller mycket socker. För att undvika detta kan man göra hemma själv - och nej, det är inte svårt. Köp naturell yoghurt och blanda i lite bär eller frukt. Om man nu nödvändigtvis ska söta, använd lite honung eller lite agavesirap. det behövs inte så mycket för att man ska bli nöjd. Många människor lever med ett sockersug som kommer av överkonsumtion av sötad mat. Här är till och med light produkter och andra sockerfira produkter en bov. Kroppen kan inte avgöra om det söta kommer från vitt socker eller aspartam och därför triggarbåda produkterna sötsuget i kroppen och "ha-begäreg" ökar. enklast att bli av med sockersuget är att ta en vecka eller två och ta bort allt socker. de första dagarna kan vara jobbiga, men efter ett tag hamnar man på en slags noll-nivå där du behöver mindre av det söta. Sen kan man ju missbruka mat och socker precis som man kan missbruka narkotika och alkohol. Vet man att man har svårt att "bara ta en" så kanske man inte ska ta någon?
På samma triggande sätt fungerar snabba kolhydrater - det ökar sötsug och hunger. Det brukar innebära att man stoppar i sig tomma kalorier.

Nu får ni inte missförstå mig, jag förespråkar inte dieter och det är ingen LCHF-kost jag ska äta de kommande veckorna, men jag har läst på om just denna kost-stil och tycker grundtanken är intressant. naturligtvis ska man ta allt man läser på nätet med en nypa salt och ett gott mått av källkritik, men jag länkar nedan för lite tankeväckande läsning: Kostdoktorn - om LCHF, kolhydrater och lite tankeväckande läsning

Anledningen till att jag ska köra två tuffa veckor är för att återigen väcka tänkandet kring vad jag stoppar i mig (även om det alltid finns där) och för att få lite resultat. Kroppen vänjer ju sig vid den träning och kost du äter vilket kan innebära att du vid viktminskning kan få stillastående perioder. Då kan man behöva kickstarta kroppen och ge den något nytt att arbeta med. Till skillnad från LCHF som bannlyser alla frukter och alla kolhydrater så gör jag en egen variant. Jag har svårt att äta bönor, kål och många grönsaker p.g.a. min IBS och behöver därför frukt och t.ex. morötter för att bli mätt. Jag glorifierar inte heller fett och kommer inte att ha det som min primära mättnadskänsla. Veckans meny ser därför ut som följande:

Måndag
frukost - Filmjölk med varma bär, ett kokt ägg, två skivor hårdost och en halv grape
lunch - Rester från söndagens middag i matlåda
middag - Köttfärssås från frysen med rårivna morötter

Tisdag
frukost - Filmjölk med varma bär, ett kokt ägg, två skivor hårdost och en halv grape
lunch - Köttfärssås och morötter i matlåda
middag - Lax i ugn med smör och citron till en sallad med tomat och fetaost

Onsdag
frukost - Filmjölk med varma bär, ett kokt ägg, två skivor hårdost och en halv grape
lunch - Lax och fetasallad i matlåda
middag - Asieninsirerad fisksoppa på kokosmjölk med lax och räkor

Torsdag
frukost - Filmjölk med varma bär, ett kokt ägg, två skivor hårdost och en halv grape
lunch - Svampomelett med kalkonbacon och tomat
middag - Mozzarellafylld nötburgare serverad i salladsblad med hamburgertillbehör och grönsaksstavar

Fredag
frukost - Filmjölk med varma bär, ett kokt ägg, två skivor hårdost och en halv grape
lunch - Rester från burgare
middag - 20 årsfest med utgång (fuskkväll)

Lördag
frukost - Filmjölk med varma bär, ett kokt ägg, två skivor hårdost och en halv grape
lunch - Kokt torsk med broccoli och hackat ägg
middag - Köttfärsfylld paprika med mozzarella och chili

Söndag
frukost - Stekt ägg med grönsaker
lunch - Räkröra med avokado och kokt ägg
middag - Krämig kyckling med morotsspaghetti

Sen kommer vi till det som jag tycker är svårt men så viktigt. Mellanmålen. När man blir hungrig och blodsockret sjunker så letar vi efter snabb energi. Då är det viktigt att man har något med sig som inte innehåller för mycket socker och som inte är tomma kalorier, utan så att man håller sig till nästa måltid. Veckans mellanmål blir kvargsmoothie med bär, apelsin, små tomater och i akutfall så har jag 75 % choklad med mig i lunchväskan. Efter träningen kan det vara en idé att stoppa i sig t.ex ett ägg eller så också. Mitt nyckelknep för att lyckas är en bra almanacka och noggrann planering. Jag planerar in mina träningspass så fort jag skrivit in jobb/skol-shemat och sen skriver jag matlistan efter arbetstider och träning. så här ser den gångna veckan och den kommande veckan ut!



Hoppas ni blir lite inspirerade! Kom ihåg att vi är alla olika och behöver olika saker både rörande motion och kost. Känn efter vad du behöver. Recept och bilder dyker upp i veckan men finns det frågor kan ni lägga dem i en kommentar! 


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar